Vés al contingut

Codi ètic de l’entitat

A més dels codis deontològics generals de la professió, disposem d´un codis ètic. El pla
de difusió i formació inclou també la presentació i discussió d’aquest codi.

Principis i compromisos

Com a entitat:

Coherència Aplicar els principis i valors de l’entitat en tots els àmbits,tant en els òrgans de govern,les relacions externes i les relacions de treball,com en la contractació de proveïdors socials.

Qualitat Actuar sempre amb professionalitat per aconseguir la máxima eficiencia i eficacia en l’obtenció dels objectius propis.

Sostenibilitat econòmica Garantir una despesa responsable en els  òrgans de govern,les estructures i les actuacions sense posar en perill l’equilibri pressupostari,i fomentar la diversificació dels recursos.

Transparència Comunicar i facilitar l’accés a la información relativa als objectius,les actuacions,els resultats,l’organització i els comptes de l’entitat.

Democràcia Promoure la presa de decisions basada en la participació,el diàleg i el consens entre els membres de l’entitat.

Cooperació Facilitar la participació amb altres entitats i promoure accions conjuntes que afavoreixin la consecució dels diferents objectius i permetin aconseguir més impacte social.

Envers les persones ateses:

Principi de respecte pels Drets Humans actuar sempre en el marc dels drets fonamentals i en virtut dels drets enunciats en la Declaració Universal dels Drets Humans.

Principi de respecte pels subjectes de l’acció socioeducativa Actuar en interès de les persones que atenem i respectar la seva autonomia i llibertat. Aquest principi es fonamenta en el respecte per la dignitat i en el principi de professionalitat descrit en aquest codi.

Principi de justícia social Qualsevol  persona que visqui en la nostra comunitat, té dret a l’ús i gaudi dels serveis socials, educatius i culturals en un marc de l’estat social democràtic de dret i no en raons de beneficència o caritat. Això implica, a més, que des del procés de l’acció socioeducativa s’actuï sempre amb l’objectiu del desenvolupament i el benestar plens i integrals de les persones, els grups i la comunitat, intervenint no només en les situacions crítiques, sinó en la globalitat de la vida quotidiana, cridant l’atenció sobre aquelles condicions socials que dificulten la socialització i puguin dur a la marginació o exclusió de les persones.

Principi de la professionalitat La nostra autoritat professional es fonamenta en la nostra competència, capacitació, qualificació per a les accions que desenvolupem, capacitat d’autocontrol i capacitat de reflexió sobre la praxi profesional.

Per realitzar la  pràctica diària , els professionals han adquirit les competències necessàries, tant en l’ordre teòric com en el pràctic, i han d’estar en disposició de formar-se permanentment com un procés continu d’aprenentatge que permet el desenvolupament de recursos personals que afavoreixen l’activitat professional.

Principi de la coherència institucional Els professionals coneixeran i respectaran la demanda, el projecte educatiu i el reglament de règim intern de la institució on treballen.

 Principi de la informació responsable i de la confidencialitat Es mantindrà el secret professional en relació amb aquelles informacions obtingudes directament o indirectament entorn de les persones a les quals atén. En aquells casos en què per necessitat professional s’hagi de traslladar informació entre professionals o institucions, s’haurà de fer sempre en benefici de la persona, grup o comunitat, i basant-se en principis ètics i/o normes legals amb el coneixement dels interessats. 

Principi de la participació comunitària Es promourà la participació de la comunitat en la tasca educativa, intentant aconseguir que sigui la mateixa comunitat amb què intervé la que cerqui i generi els recursos i capacitats per transformar i millorar la qualitat de vida de les persones.

Principi de complementarietat de funcions i coordinació Treballarà de forma coordinada. Serà conscient de la seva funció dins de l’equip, així com de la posició que ocupa dins de la xarxa, sent conscient de la mesura en què la seva actuació pot influir en la feina de la resta de membres, del propi equip i dels professionals o serveis. Es plantejarà una actuació interdisciplinària tenint en compte els criteris, coneixements i competències dels altres membres de l’equip o de la xarxa. Qualsevol actuació d’un professional estarà definida per una actitud constant i sistemàtica de coordinació amb la finalitat que el resultat de les diferents accions amb la persona o el col·lectiu sigui coherent i constructiu.